Muistokirjoitus: Anja ”Seiska” Kuusi 15.2.1935-27.12.2022

Ilvestyttöjen pitkäaikainen jäsen, arvostettu kunniajäsenemme Anja ”Seiska” Kuusi on mennyt kotiin 27.12.2022.

Partioon ja Ilvestyttöihin Seiska tuli mukaan tyttärensä Sari-Anne ”Saku” Hannulan myötä. Vanhempainneuvoston tehtävät saivat nopeasti rinnalleen myös monia lippukunnan vastuutehtäviä. Seiska toimi ilvestyttöjen lippukunnanapulaisjohtajana vuodesta 1973 vuoteen 1978 saakka ja rahastonhoitajana yhteensä 23 vuoden ajan vuodet 1972–1994. Lisäksi Seiska hoiti monia muita tehtäviä lippukunnassa.

Hämeen piirissä Seiska oli pitkään mukana partiosäätiön hallituksessa ja toimi paraatin marssikilpailun tuomarina monia vuosia. Seiska nähtiin usein myös piirin huolto- ja muonitustehtävissä.

Seiska tunnettiin toimeen tarttuvana, idearikkaana ja aikaansaavana henkilönä. Hän oli vuosikymmenet lippukunnan talouden kivijalka. Seiskan aktiiviaikoina järjestettiin Peltolammilla kirpputoritapahtumia ja osallistuttiin seurakunnan järjestämiin vapputapahtumiin. Lisäksi Seiskan johdolla tehtiin monenmoista muutakin varainhankintaa, kuten ommeltiin mollamaijoja, leivottiin, paistettiin, kuivattiin yrttejä, pestiin ikkunoita ja myytiin monenmoista aamutossuista vohveleihin.

Seiskalla oli lippukunnan talous hyvin hallussa ja hän oli aina valmis jakamaan tietoa siitä myös muille kiinnostuneille. Lippukunnan vuosikokouksissa tärkeät luvut piirtyivät liitutaululle.

Partionimensä Seiska sai, kun kololla kerran mietittiin, että Anjalle pitäisi keksiä partionimi. Anjasta ei oikein saatu väännettyä sopivaa. Sitten mietittiin sukunimeä ja todettiin että Kuusi on jo ja että kyllä hän ainakin seiskan arvoinen on!

Seiskassa oli monta puolta. Hän oli myös huumorintajuinen ja luotettava kilpailuvartion jäsen. Seiska aloitti yhdessä Maritta ”Mukke” Leskisen ja Maritta ”X-Maikku” Ruorasen kanssa lippukunnan menestyksekkään rentokisaperinteen. Meteoriittimuijat-niminen vartio voitti myös piirinmestaruuden ja pääsi näin ollen järjestämään seuraavan vuoden kisat. Seiska kannusti myös nuorempia osallistumaan partiotaitokilpailuihin ja tuki osallistumista lainaamalla esimerkiksi autoaan kisareissuille.

Seiskaan saattoi aina luottaa, hän oli valmis auttamaan ja opastamaan.  Ei ollut tavatonta, että uudet vanhempainneuvoston jäsenet olivat hetken päästä mukana lippukunnan johtajiston toiminnassa.

Seiska työskenteli Tampereen seurakuntien keskusrekisterissä ja piti uskontokasvatusta tärkeänä osana partiota. Hän toimi useita vuosia hartausvastaavana lippukunnan leireillä ja retkillä sekä laulatti Ilvestyttöjen nimikkovirttä Totuuden henkeä. Hartaushetkien lisäksi Seiska tuli mielellään pitämään leireille ohjelmaa esimerkiksi leikkien ja tanssien muodossa.

Seiska oli myös hyvä kokki ja muonittikin usein leireillä. Hän hoiti myös Suomen Partiolaisten suurleiri Loiston perheleirin muonituksen. Usein leirin viimeisen päivän ruokalistassa luki ”kaikki loput” ja ihmekauhalla hän taikoi hyvää soppaa.

Seiskan vaikutus lippukuntamme toimintaan on ollut poikkeuksellisen suurta.

Anna nyt, Kristus, valos meille hohtaa, anna sen meitä Isän kotiin johtaa.

Kaikkien Ilvestyttöjen puolesta

Maritta ”X-Maikku” Ruoranen
Maritta ”Mukke” Leskinen
Merja ”Mersu” Rintakoski
Anne ”Sölli” Kotamäki
Maria ”Airam” Tammi
Elina Kamppari

 

Anja ”Seiska” Kuusen saamat tunnustukset:

Suomen Partiolaiset

  • Hopeinen ansiomitali 1985
  • Hopeinen ansioristi 2001

Hämeen Partiolaiset

  • Hopeinen ansioimitali 1977
  • Kuparinen ansioplaketti 1985
  • Kultainen ansiomitali 1991
  • Lapinhäme-mitali 1992
  • Pienoislippu 1995

Härmälän Ilvestytöt

  • Isomuki 1976
  • Kultainen Ilty 2001
  • Kunniajäsen 2006